NieuwsLiefde voor het ambacht - 100 jaar Goudriaan Jongerius

3 april 2019

Goudriaan-Jongerius, de naam is bekend bij velen en zeker niet alleen in vestigingsplaats Waarder. Het bouwbedrijf viert dit jaar zijn 100-jarig bestaan. En omdat je zo jong bent als je je voelt, is het jubileumjaar gestart met een frisse, eigentijdse huisstijl.

Arjan Griffioen kwam in 2003 als stagiair binnenlopen bij Goudriaan-Jongerius. Hij werd er vervolgens timmerman, uitvoerder, directeur en sinds 2015 directeur-eigenaar. Arjan: “Het Waarderse bedrijf Jongerius ging van vader op zoon, op kleinzoon. En daar stopte het. De vierde generatie bestond uit vier dochters, die geen van allen interesse hadden in het voortzetten van het bouwbedrijf dat inmiddels uit zo’n tien man bestond. Bouwbedrijf Goudriaan zat niet ver weg; het was van Zegveld verhuisd naar Driebruggen. Het bedrijf had weliswaar 60 jaar minder historie, maar het was in bedrijfsvoering goed vergelijkbaar. Een mooie match, dacht de boekhouder, en hij bracht beide directeuren samen. In 1991 fuseerden de twee bouwbedrijven tot Goudriaan-Jongerius bv.”

Nieuwe mogelijkheden

De werkvloer van nu is niet meer te vergelijken met de werkvloer van toen. De technische ontwikkelingen maken het mogelijk om degelijk vakwerk te leveren met andere methodes. “Het mooie van ons bedrijf is dat onze mensen nieuwe mogelijkheden omarmen. Ze zijn zelf altijd nieuwsgierig hoe hun werk anders kan, beter of efficiënter. Hier werken de echte vakmensen. Ons team van ruim 30 medewerkers kan meer dan standaard, geen uitdaging is voor ons te gek. Mede daarom worden wij vaak gevraagd voor bijzondere werken, zoals renovaties en transformaties.”

Transformatie De Wasserij

Een voorbeeld van een transformatie is de complete verbouwing van De Wasserij op Defensie-eiland in Woerden. Een oud defensiegebouw is volledig omgebouwd tot een pand met twee restaurants en drie luxe appartementen. “Zulk werk is uitdagend en verrassend, want je weet nooit wat je tegenkomt als je een oud pand gaat strippen. Ons team geniet van dat werk, van het ambacht zelf.”

De liefde voor het ambacht zorgt ervoor dat het team van Goudriaan-Jongerius vaak teruggevraagd wordt bij klanten. “Een nieuwe woning laten bouwen doe je vaak maar eens in je leven. Toch is het contact daarna niet weg. We komen terug bij de kinderen, bij het bedrijf van de klant, bij de buren of bij de klant zelf voor diverse bouwwerkzaamheden. Doordat iedereen de beschikking heeft over veel bevoegdheden en daardoor zelf veel kan regelen, is het oplossingsvermogen van onze mensen groot. En dat zie je terug in de klanttevredenheid.”

Lokaal

In 2015 nam Arjan het bedrijf over met de intentie om het bedrijf te behouden, de naam en het personeel. Op dat moment was het volop crisis, zeker in de bouw. Het bedrijf heeft deze periode goed overleefd met behoud van medewerkers. “Er is überhaupt weinig verloop van mensen. Vorige week vierden we nog een feestje omdat iemand 40 jaar in dienst is.”

Het werk neemt fors toe. Hierdoor is Arjan genoodzaakt om keuzes te maken in welk werk hij wel of niet aanneemt. “Onze ambitie is dat we zoveel mogelijk lokaal willen werken. Ook na 100 jaar zetten we ons nog volop in voor een mooi Bodegraven-Reeuwijk.”

Frisgroen de toekomst in

Harm-Jan Bakker van het Bodegraafse strategisch-ontwerpbureau Doordacht ontving de opdracht om de huisstijl van Goudriaan-Jongerius te vangen in een fris, nieuw logo. “Zo’n opdracht begint uiteraard met een gesprek waarin Arjan vertelt over zijn bedrijf. Dat klonk allemaal goed en ik vroeg hem of we zijn klanten mochten benaderen om hen te vragen naar hun ervaringen. En dan niet alleen klanten waarvan hij wist dat er geen vuiltje aan de lucht was. We voerden diverse gesprekken en hebben geen onvertogen woord gehoord. De mensen zijn echt dik tevreden. Wat ons opviel, is dat het bedrijf vooral heel goed kijkt welke mensen er op welk werk aan de slag gaan. Een klant heeft een eerste gesprek met Arjan, maar uiteindelijk krijg je mensen voor lange tijd over de vloer voor wie je niet zelf gekozen hebt. Dan moet het wel klikken. Goudriaan-Jongerius is zich daar erg van bewust.”

Bij het ontwikkelen van de huisstijl is gekozen om te starten met het aanpakken van het logo. “We wilden de historie meenemen en er frisheid inbrengen. De ontwikkeling die het bedrijf meemaakt, moet erin zitten. Daarom hebben we meerdere kleuren groen toegevoegd. Daarnaast is de G altijd al een herkenbaar element geweest voor het bedrijf. Wij hebben het nóg herkenbaarder gemaakt.” Vooral op de bedrijfsbussen is de G flink aanwezig. Zeer bewust, legt Harm-Jan uit. “Goudriaan-Jongerius is een professioneel bedrijf, het is goed doorontwikkeld en heeft verstand van zaken. Daar past dit bij.”

In de loop van het jaar wordt de nieuwe huisstijl steeds zichtbaarder. Het begon bij de bedrijfsbussen en de geveldoeken op de bouwwerken. Daarna volgden website en andere bedrijfsuitingen. Arjan Griffioen is er zichtbaar blij mee. “Het staat voor wat we nu zijn, we bouwen en ontwikkelen fors door. Een van mijn eisen was dan ook dat de nieuwe stijl die ruimte voor doorontwikkeling biedt. Wat Harm-Jan met zijn team gemaakt heeft, is van nu, maar tegelijkertijd ook tijdloos. We kunnen daar de toekomst mee in.”