ProjectenGezonde combinatie van ambacht en prefab

9 april 2020

In Waarder realiseert Goudriaan Jongerius Bouw 12 huurwoningen. Deels traditioneel en deels in prefab. “Om zo met minder mensen op de bouwplaats sneller te kunnen bouwen.”

Directeur Arjan Griffioen van Goudriaan Jongerius Bouw ziet dat bouwen met prefab bouwcomponenten een toevoeging is op de traditionele bouwwijze van zijn allround bouwbedrijf. “We zijn al ruim 100 jaar actief in nieuwbouw, verbouw, renovatie & restauratie en transformatie. We hebben echte vakmensen in dienst, vaak al decennialang. Door de ervaring van die mensen en door de aard van de projecten heb je automatisch veel ambachtelijk werk. Anderzijds hebben wij volop oog voor ontwikkelingen in de markt en voor innovatieve kansen. Wij zien bij veel van onze projecten vandaag de dag een combinatie van ambachtelijk en prefab bouwen. Heel simpel omdat je met prefab efficiënter kunt bouwen. Als ik op een bouwplaats met de helft van het aantal vakmensen ook nog eens sneller kan bouwen dankzij prefab componenten, dan schept dit extra ruimte om de vele bouwvragen van opdrachtgevers te kunnen honoreren.”

Sleutel tot efficiency en kwaliteit

Toch wil Griffioen niet helemaal overstappen op prefab. “Dan gaan we als bouwers allemaal hetzelfde kunstje doen en met name op prijs concurreren. Wij koesteren ons vakmanschap, het echte bouwambacht; daarin willen wij ons blijven onderscheiden. Maar het mooie is dat je dit ambacht kunt koppelen aan de hoge kwaliteit van prefab, dat onder geconditioneerde omstandigheden in de fabriek wordt vervaardigd, compleet met garantie. In mijn beleving heb je dan de sleutel tot efficiënte én hoogwaardige bouwprocessen.”

Praktijkvoorbeeld

Een illustratief praktijkvoorbeeld is de bouw van twee blokken van elk 6 huurwoningen aan de Prinses Beatrix- en de Koningin Julianastraat in Waarder, in opdracht van Woningbouwvereniging Reeuwijk. Het ene blok zijn eengezinswoningen, het andere blok appartementen in twee bouwlagen. Griffioen: “Prefab betonpalen en ribcassettevloer voor de begane grond en dan gaan we kalkzandsteenblokken lijmen voor de woningscheidende wanden in combinatie met breedplaatvloeren, omdat er veel leidingen in deze energiezuinige woningen nodig zijn. Maar in plaats van een volledig casco in kalkzandsteen, hebben wij gekozen voor kant-en-klare houtskeletbouw gevelelementen van Vianen Montfoort voor de voor- en achtergevel. Compleet aangeleverd met kozijnen en beglazing. En dan een complete kapconstructie van Linex Prefab Daksystemen erop. Zo ben je snel wind- en waterdicht. Dan lopen er op de bouwplaats slechts een projectleider en uitvoerder met af en toe een paar vakmensen, die tegelijkertijd ook op andere projecten aan de slag zijn. We bouwen steeds vaker op deze wijze. En sommige onderdelen zijn altijd prefab. Prefab is echt niet meer weg te denken in de huidige markt en in de toekomst zal dat nog meer toenemen. Wij blijven ons ambacht combineren met toekomstige ontwikkelingen en gaan de uitdaging aan om steeds weer de optimale keuze te maken in het meeste geëigende bouwsysteem.”

Bron: vakbeurs PREFAB 2020 

gezondecombinatievanambachtenprefab600x400