av_gj-hoefslag-31_05_5_20190314_093410

Functionele verbouw in Bodegraven

Jost en Annemiek van Duurling woonden het afgelopen decennium naar volle tevredenheid in hun huis in Bodegraven. Na tien jaar vonden ze dat het tijd was voor een serieuze verbouwing. Bovendien waren de kinderen inmiddels het huis uit en was er een nieuwe levensfase aangebroken, waardoor ze nu andere eisen stelden aan het huis.

Ze kozen daarbij niet altijd voor de makkelijkste oplossingen, maar wel voor de beste. Dat werd zeer gewaardeerd.

Annemiek van Duurling

Foto's

av_gj-hoefslag-31_07_7_20190314_093416
av_gj-hoefslag-31_06_6_20190314_093413
av_gj-hoefslag-31_02_2_20190314_093405
av_gj-hoefslag-31_03_3_20190314_093406

Interview

De belangrijkste nieuwe eis was meer werkruimte zodat Jost en Annemiek los van elkaar in hetzelfde huis konden werken zonder dat de ander daardoor werd gestoord. Daarnaast moest de keuken een groter onderdeel worden van het zit- en eetkamergedeelte en moest de zonzijde van het huis meer benut worden. Op de eerste verdieping werd een slaapkamer opgeofferd voor een extra badkamer met het oog op logeerpartijen van eventuele kleinkinderen in de nabije toekomst.

Het plan voor de verbouwing had zich al een tijdje genesteld in de gedachten van het stel, maar had in eerste instantie nog de vorm van een aanbouw. ‘Dat was mijn plan’, begint Jost. ‘Ik wilde de garage benutten en daar een kamer van maken, zodat we separaat konden werken. Toen vroeg de architect: waarom zou je het huis uitbreiden als je met minder mensen gaat wonen? Dan kun je beter aan de binnenkant wat veranderen. En daar had hij wel gelijk in.’

Nadat er samen met de architect een goed plan op papier was gezet, werd het tijd om een geschikte aannemer te zoeken. Op dat moment zag Jost toevallig een mooie advertentie van Goudriaan Jongerius voorbijkomen in de lokale krant en die sprak ze wel aan. Jost: ‘We hadden al positieve associaties met de naam Goudriaan Jongerius omdat vrienden van ons ze al een keer hadden aanbevolen nadat ze goed werk voor hen hadden verricht, dus toen ik de advertentie zag besloot ik om contact op te nemen. Vervolgens gaf het eerste contact met Goudriaan Jongerius de doorslag.’

Tijdens dat eerste contact werd snel duidelijk dat Goudriaan Jongerius in staat was om zich te verplaatsen in de wensen van Jost en Annemiek. ‘Bij een van de eerste gesprekken gaven ze aan dat het gehele bouwproces ook voor ons leuk moest zijn’, vertelt Annemiek. ‘Natuurlijk zouden er af en toe problemen zijn, maar die lossen we samen op. Dat wisten ze vol vertrouwen over te brengen op ons.’

Jost: ‘Ik heb ook van tevoren gezegd dat ik niet de makkelijkste ben. Ik zit overal bovenop en let op alle details. Dat wisten ze en daar hebben ze naar gehandeld. De mannen die hier tien weken lang de leiding hadden waren perfect voor deze klus. Ze voelden haarfijn aan hoe ze met mij moesten omgaan. Je hebt mensen die meters maken en je hebt mensen die wat moois willen maken. Deze mannen behoren tot die laatste categorie.’

Annemiek beaamt deze woorden: ‘Tijdens het bouwproces droeg Goudriaan Jongerius zelf ook ideeën aan om de kwaliteit van de bouw te verhogen. Ze kozen daarbij niet altijd voor de makkelijkste oplossingen, maar wel voor de beste. Dat werd zeer gewaardeerd.’ Dankzij deze positieve ervaringen tijdens het bouwtraject kunnen Jost en Annemiek terugkijken op een geslaagde bouwperiode, die zelfs, hoe gek het ook klinkt, gezellig kon worden genoemd.