https://d3v3mlq4pl7g24.cloudfront.net/Z291ZHJpYWFuam9uZ2VyaXVzLW5s/5d15c933f0247/av_goudriaan_baambrugge_19_1_20190628_100051.jpg

VerbouwLandelijk en industrieel

Onder de rook van Amsterdam leidt de Rijksstraatweg bezoekers langs het riviertje de Angstel en door het dorp Baambrugge. Alleen de topjes van de flatgebouwen in de verte, nog net zichtbaar achter de bomenrij, verraden dat je niet in Drenthe bent maar in de randstad. Parallel aan de Angstel staan woonboerderijen en in een van die boerderijen wonen Anco en Lilian Boonstra.

Projectinformatie

Plaats: Baambrugge
Ontwerp: Advies- en Ontwerpburo voor Bouwkunst Nico van den Berg

In de afwerking zie je het vakmanschap van de mensen van Goudriaan Jongerius terug.

Anco Boonstra

Foto's

AV_Goudriaan_Baambrugge_20
https://d3v3mlq4pl7g24.cloudfront.net/Z291ZHJpYWFuam9uZ2VyaXVzLW5s/5d15c95bd21ac/av_goudriaan_baambrugge_03_1_20190628_100131_100.jpg
AV_Goudriaan_Baambrugge_04
AV_Goudriaan_Baambrugge_02
AV_Goudriaan_Baambrugge_01
AV_Goudriaan_Baambrugge_17
AV_Goudriaan_Baambrugge_05
AV_Goudriaan_Baambrugge_15
AV_Goudriaan_Baambrugge_19

Anco Boonstra aan het woord

In de zomer van 2017 spraken Anco en zijn vrouw Lilian voor het eerst af met Goudriaan Jongerius voor een kennismakingsgesprek, op advies van hun architect. Er was direct een klik tussen het nuchtere echtpaar en de pragmatische werkwijze van Goudriaan Jongerius en dus kon er in maart 2018 gestart worden met de renovatie.

De buitenkant van de oude woonboerderij is volledig in tact gebleven, waardoor het pand aan de Rijksstraatweg nog steeds perfect in het rustieke plaatje past van Baambrugge. De oude muren staan fier overeind, maar dragen geen gewicht meer dankzij nieuwe balken en draagconstructies. 

Door het hele pand zijn kleine, soms grote, slimme keuzes gemaakt waardoor het authentieke exterieur van de woonboerderij in tact is gebleven en de binnenkant een mix is van modern industrieel met het landelijke karakter van de boerderij.

Terwijl de kippen rustig rondscharrelen over het plein voor de boerderij, waar nog druk gebouwd wordt aan een nieuwe schuur, geeft Anco trots een rondleiding door zijn nieuwe onderkomen.

'Ik heb een drukke baan met veel verantwoordelijkheid, dan is het belangrijk dat je zo'n omvangrijk renovatieproject uit handen kunt geven', vertelt hij. 'Dat levert rust op. Onze architect was daarom ook de regievoerder en vooraf hebben wij alles met hem en Goudriaan Jongerius besproken. We hadden dus nagedacht over alle details, maar dan is het afwachten of die theorie ook in de praktijk gebracht kan worden. En dat konden de architect en Goudriaan Jongerius.'

Details worden weliswaar ontworpen door de architect maar moeten ook uitgevoerd worden. Om dat aan te tonen stopt Anco steeds om details aan te wijzen waarin het vakmanschap van Goudriaan Jongerius goed zichtbaar is. De manier waarop alle deuren loodrecht in hun scharnieren hangen en perfect sluitend open en dicht gaan. De oude houten steunpalen waar gaten en barsten naadloos zijn opgevuld met dezelfde houtsoort uit een vergelijkbaar jaar. De houten panelen waarmee kastdeuren speciaal op maat zijn gemaakt. De fijne afwerking van de plinten waarvan de randjes nauwkeurig zijn afgeschuurd, de houten randen  van de vloer die verstek zijn gezaagd. En zo kan hij nog wel even door gaan.

Anco is dan ook zeer tevreden over het geleverde werk. 'De mannen van Goudriaan Jongerius waren stuk voor stuk vriendelijk en verzorgd. Alles is volgens de planning opgeleverd waardoor we in december konden verhuizen.'