GJ_projecten_202073_20_klein

VerbouwTransformatie authentieke woonboerderij

De familie Glas zocht al geruime tijd naar een geschikte locatie voor een kangoeroewoning. In die woonvariant wonen mensen samen met familieleden, maar toch apart en met privacy. Ideaal voor hechte families die voor elkaar willen zorgen. De zoektocht van de familie kwam uit bij een authentieke woonboerderij in Bodegraven.

Projectinformatie

Plaats: Bodegraven
Ontwerp: Eigen ontwerp

Wat ik bij een bouwbedrijf belangrijk vind is dat er ruimte is voor overleg met respect. Dat is bij Goudriaan Jongerius het geval.

Hans Glas

Foto's

GJ_projecten_2020178_20
GJ_projecten_202074_20
GJ_projecten_202075_20
GJ_projecten_2020133_20
GJ_projecten_202028_20
GJ_projecten_202029_20
GJ_projecten_202035_20
GJ_projecten_202037_20
GJ_projecten_202043_20
GJ_projecten_202046_20
GJ_projecten_202047_20
GJ_projecten_202052_20
GJ_projecten_202062_20
GJ_projecten_202064_20
GJ_projecten_202068_20
GJ_projecten_202070_20

Van woonboerderij naar kangoeroewoning

De woonboerderij aan de Noordzijde in Bodegraven was veelbelovend. In januari 2019, toen Nederland er nog overzichtelijk en coronavrij uitzag, bezocht de familie het erf en raakte direct enthousiast over de ruimte en de mogelijkheden. Niet veel later werd het koopcontract getekend en in de zomer van dat jaar werd ook het eerste contact met Goudriaan Jongerius gelegd.

Een authentieke en als rijksmonument aangemerkte woonboerderij transformeren tot drie woningen is geen sinecure. Nog voordat er een paal geslagen kon worden moesten er diverse vergunningen aangevraagd en keuringen uitgevoerd worden. En toen er eenmaal gebouwd kon worden kregen de mannen van Goudriaan Jongerius te maken met coronamaatregelen. Het was daarom niet verwonderlijk dat de familie zich af en toe afvroeg waar ze aan waren begonnen.

Des te meer reden om een ervaren en betrokken bouwbedrijf in de arm te nemen. Tijdens iedere bouw, en zeker bij een transformatie van een oude woonboerderij, kom je tijdens het werk onverwachte zaken tegen. Dan is het prettig om te weten dat je kunt vertrouwen op vakmensen die al vaker met dit bijltje hebben gehakt, want ook bij dit project waren er genoeg verrassingen. Aan de buitenkant van wat nu één van de woonkamers is zat bijvoorbeeld een voordeur. Maar aan de binnenkant was die deur niet te zien omdat het gat was dichtgemetseld. Toen het gat werd opengebroken om de deur in ere te herstellen bleek dat die plek totaal ongeschikt was om een deur aan op te hangen.

Gelukkig is Goudriaan Jongerius zich er goed van bewust dat dergelijke verrassingen opduiken tijdens een bouwproject en op basis van ervaringen en kennis werd elk probleem snel en doortastend het hoofd geboden. Een andere manier om de onzekerheid en stress rondom zo’n ingrijpende transformatie weg te nemen is heldere communicatie met alle betrokken partijen. Om de twee weken werd op maandagochtend de planning doorgenomen, werd er geluisterd naar de verschillende partijen en was er ruimte voor overleg. Door heldere afspraken te maken en die ook na te komen groeit het onderlinge vertrouwen en daarmee ook de kans op een succesvolle oplevering.

Dat was dan ook het geval voor de kangoeroewoning van de familie Glas. In april 2020 konden ze de drie woningen betrekken. Vader en moeder in het voorhuis, de voormalige voorkant van de woonboerderij, de dochter met haar gezin in het achterhuis en de zoon met zijn gezin in het losstaande zomerhuis. En dan hebben we nog niet eens het schitterende interieur besproken. De nieuwe woningen zijn met veel zorg, respect en oog voor detail ingericht, iets wat de voormalige bewoner van de woonboerderij zeer kon waarderen toen ze het eindresultaat kwam bewonderen. Inmiddels genieten de familie Glas van de ruimte en de rust op hun nieuwe locatie. Het is goed toeven aan de Bodegraafse Noordzijde.