AV_GJ_100_referenties_38

TransformatieTransformatie monumentale legerwasserij

Op het Defensie-eiland in Woerden transformeerde Goudriaan Jongerius een voormalige legerwasserij naar drie luxe appartementen en twee horecagelegenheden. Restaurant Gare Pompidou is met afstand de grootste blikvanger van het gerenoveerde schiereiland en restauranteigenaren Brenda en Michiel de Graaf waren vanaf het begin bij dit project betrokken.

Projectinformatie

Plaats: Woerden
Ontwerp: Toba architecten

Bij de renovatie van een gemeente monument zoals De Wasserij draait het om details. De afwerking aan de buitenkant van De Wasserij is van zeer hoog niveau.

Michiel de Graaf

Foto's

GJ_projecten_2020126_20
GJ_projecten_2020118_20
GJ_projecten_2020119_20
GJ_projecten_2020120_20
GJ_projecten_2020122_20
GJ_projecten_2020124_20
GJ_projecten_2020127_20
GJ_projecten_2020130_20

Van legerwasserij naar Franse bistro

Toen Michiel de Graaf in 2015 door een bevriende ondernemer werd getipt over een ophanden zijnde verbouwing van De Wasserij in Woerden was zijn interesse gewekt. Samen met zijn vrouw bestierde hij met plezier en succes restaurant De Florijn in Nieuwerbrug, maar zijn ondernemershart kon de lokroep van het avontuur niet weerstaan. Toen er een constructie was gevonden voor de financiering en er afspraken waren gemaakt over de bestemming van het pand werd de knoop doorgehakt: ze gingen zelf een nieuw restaurant openen in De Wasserij.

Aan de hand van een ervaren merkenbouwer werden de kernwaarden van Michiel en Brenda op papier gezet, zodat ze konden dienen als richtlijnen voor de uitstraling van het nieuwe etablissement. De liefde voor de Franse keuken bepaalde het type restaurant; een klassieke bistro. Met de vondst van de naam ‘Gare Pompidou’ vielen alle puzzelstukjes op hun plek en was het thema van de nieuwe bistro gevonden: en route.

Voordat dit allemaal gerealiseerd kon worden moest eerst het culturele erfgoed De Wasserij getransformeerd worden. Daarvoor werd de expertise van Toba architecten en Goudriaan Jongerius als aannemer ingeschakeld. Zoals vaker bij grote en langdurige bouwprojecten verscheen de eerste beer al snel op de weg. De constructeur oordeelde dat het terrein onvoldoende onderheid was, ondanks het feit dat De Wasserij in de jaren daarvoor had gediend als legerwasserij met zware machines en er aan de fundering niks was veranderd. Honderdzesenvijftig schroefpalen en flink wat betonvlechtwerk later kon de bouw wel echt van start.

Op de eerste verdieping zijn drie luxe appartementen gerealiseerd en op de begane grond de horecagelegenheden. De Wasserij was al een mooi gebouw en het behouden en versterken van die kwaliteiten was een belangrijk uitgangspunt voor de renovatie. De nieuwe toevoegingen zijn bewust niet weggewerkt in de oude stijl, maar laten door hun eigentijdsheid mooi zien hoe De Wasserij zich heeft ontwikkeld door de jaren heen.

Om de industriële uitstraling aan de buitenkant te herstellen en te behouden was vakwerk vereist. Goudriaan Jongerius herstelde daarom uiterst zorgvuldig de gevel en de daklijsten, terwijl de stalen pui met precisie werd geplaatst. Op dit soort details weet de echte vakman zich te onderscheiden en wordt een monument op de juiste manier in oude luister hersteld.

Na de opening van Gare Pompidou in maart 2019 konden Brenda en Michiel precies een jaar genieten van hun nieuwe Franse Bistro voordat corona roet in het eten gooide. Met nieuwe concepten zoals de kok aan huis slaat Gare Pompidou zich door de crisis heen, zodat gasten op korte termijn weer mogen genieten van de monumentale Wasserij in het algemeen, en de Franse keuken en het schitterende, volledig in thema-uitgevoerde restaurant in het bijzonder.